Friday, September 12, 2014

Μια βόλτα στο μουσείο!


Φθινοπωρινές διαδρομές…
Ο Σεπτέμβρης ήρθε και έφερε μαζί του μια δόση μελαγχολίας. Πρωτοβρόχια και επιστροφή στην καθημερινότητα απ’ την οποία είχαμε βγει για λίγο καιρό. Οι μέρες στη θάλασσα τελειώνουν και τα Σαββατοκύριακα είναι διαφορετικά.
Αυτή την εποχή μου αρέσει να επισκέπτομαι μουσεία. Είναι η Κυριακάτικη φθινοπωρινή βόλτα και ένα άγγιγμα στη γενέθλια γη, όπου βυθίζονται οι ρίζες μας. Μη ξεχνάμε πως τα μνημεία είναι φορείς καλλιτεχνικής παιδείας, απόκτησης υψηλών αισθητικών κριτηρίων: του μέτρου και του φωτός που διέπουν την ελληνική φύση, του ρυθμού, της ισορροπίας, του κάλλους…
Πρόσφατα βρέθηκα στο αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας. Έργο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μπίρρη, κατασκευάστηκε κατά το χρονικό διάστημα 2002-2004, στην ΝΑ παρυφή της αρχαίας πόλης, στις πλαγιές του λόφου της ακρόπολης. Το μουσείο συνδυάζει μια καλαίσθητη και απόλυτα εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον εξωτερική αρχιτεκτονική, που οι μυρωδιές από τις λεβάντες, σε συνδυασμό με την απεριόριστη θέα και το δέος που αισθάνομαι κάθε φορά που επισκέπτομαι ανάλογους χώρους, σε καθηλώνουν.
Σεπτέμβριος και μουσείο λοιπόν. Φορέστε το καλύτερο χαμόγελο σας, αφεθείτε στη γνωριμία με τον πολιτισμό μας και αγκαλιάστε τη νέα σεζόν που έρχεται! Καλό φθινόπωρο!

No comments:

Post a Comment