Monday, October 8, 2012

First Award for Stathis Samantas

Μια νέα διάκριση για τον ανερχόμενο σχεδιαστή υποδημάτων Στάθη Σαμαντά είναι η απόκτηση του πρώτου βραβείου στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το blog, Designer: Generation 2.0 του οποίου διαχειρίστρια είναι η Francesca Silva.
   
    
Ο διαγωνισμός με θέμα "From Globalization to Individuality" διαπραγματεύτηκε τη σχέση του σχεδιαστή ως δημιουργού και παράλληλα ως καταναλωτή σε μια εποχή όπου η παγκοσμοιοποίηση αναμειγνύεται με τη προσπάθεια μας να κρατήσουμε τον προσωπικό μας χαρακτήρα.



Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να σχεδιάσουν - εφαρμόσουν το θέμα αυτό στο αντικείμενο της δουλειάς τους και να κατασκευάσουν τα σχέδια τους συνοδεία κειμένου στο οποίο επεξηγούν την έμπνευση τους και το concept της συλλογής.

Ο σχεδιαστής επέλεξε ως πηγή έμπνευσης του την Ελλάδα και την ιστορία της μέσα απο τους πολέμους που έχει περάσει κατα τη διάρκεια του χρόνου δημιουργώντας ένα μικρό μυθιστόρημα για μια κοπέλα με το όνομα Ελλάδα που αγαπούσε τα παπούτσια.... 

Η κοπέλα ήταν πολύ όμορφη σαν τη χώρα της. Τα μάτια της είχαν το μπλε της θάλασσας και τα μαλλιά της ήταν ξανθά σαν τον ήλιο το καλοκαίρι. Ήταν ένα πολύ κομψό κορίτσι της άρεσε πολύ η μόδα και αγαπούσε πολύ τα παπούτσια. Όταν ήταν πολύ νέα συνήθιζε να φοράει τα αρχαία ελληνικά σανδάλια από λεπτό σεβρό δέρμα σε λευκό χρώμα με χρυσό κορδόνι δεμένο και γύρω από τον αστράγαλο.

  
Η ομορφιά του κοριτσιού ήταν τόσο ξακουστή που έφθασε έως τα βάθη της Τουρκίας. Ένας Τούρκος πολιτικός* ταξίδεψε από την ανατολή για να βρει το κορίτσι. Όταν την είδε την ερωτέυτηκε τόσο πολύ που ήθελε ακόμα και με τη βία να τη κάνει το δικιά του. Το κορίτσι δεν ερωτεύτηκε τον Τούρκο αλλά ήταν πολύ αδύναμη για να αντισταθεί. Προσπάθησε να την αλλάξει. Της έδωσε να φοράει παραδοσιακές τούρκικες φορεσιές με παπούτσια κατασκευασμένα από ύφασμα μπροκάρ κεντημένα με χρυσά τούρκικα νομίσματα διακοσμημένα με πον πον σαν τα παραδοσιακά τσαρούχια.



 Μετά από πολλά χρόνια κατάφερε να ξεφύγει από τα δεσμά του Τούρκου. Στη συνέχεια όμως ένας Ιταλός πολιτικός* την είδε και την αγάπησε. Επίσης και αυτός προσπάθησε να την αλλάξει δίνοντας της δώρα όπως ένα ζευγάρι γόβες κατασκευασμένες από μεταξωτό ύφασμα με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας για να βλέπει όλος ο κόσμος ότι η κοπέλα του ανήκε.



Το κορίτσι δεν έμεινε για πολύ καιρό με τον Ιταλό αλλά δυστυχώς το μέλλον θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο. Ένας Γερμανός πολιτικός* ένας πολύ ισχυρός άνδρας όταν είδε ότι η κοπέλα ήταν ελεύθερη προσπάθησε να την κατακτήσει. Τα κατάφερε και το κορίτσι πέρασε τα πιο δύσκολα χρόνια της ζωής της μαζί του. Αυτός ο άνθρωπος ήταν πολύ σκληρός και δεν μπορούσε να καταλάβει την κομψότητα του κοριτσιού. Της έδωσε να φορέσει ένα ζευγάρι μπότες από δέρμα μοσχαριού με πολλά βαριά κουμπώματα και λαστιχένια τρακτερωτή σόλα.



Η κοπέλα μετά από πολλά δύσκολα χρόνια κατάφερε να ξεφύγει από τα δεσμά της. Ήταν πολύ κουρασμένη και όλα αυτά τα χρόνια είχε δεχτεί πολλές επιρροές. Τα τραύματα της έκλεισαν με το χρόνο αλλά άφησαν ανεξίτηλα σημάδια. Η κοπέλα έμεινε μόνη της για πολλά χρόνια μέχρι και σήμερα. Καθαρή και διαυγής όπως οι νέες γόβες της κατασκευασμένες από διαφανές pvc.





Τον διαγωνισμό θα ακολουθήσει έκθεση με τα σχέδια των νικητών τη Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στο Ripley Showroom στο Μιλάνο.

Είναι η δεύτερη διάκριση για τον σχεδιαστή μιας και το 2005 είχε βγει πάλι πρώτος σε όλη την Ελλάδα και εκπροσώπησε τη χώρα μας στη 12η Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας.






No comments:

Post a Comment